Welkom op Koningsdag in Vreeswijk

Op zaterdag 27 april kleuren de straten oranje in gezellig Vreeswijk! De 52e verjaardag van Koning Willem Alexander, gaat zeker niet ongemerkt aan ons dorp voorbij. Sterker nog: de voorbereidingen zijn alweer in volle gang! Zet Koningsdag met krullen in je agenda, maar vergeet ook niet om vroegtijdig uw zolder om te spitten voor de vrijmarkt.

Deelname kramen en activiteiten

Wilt u met een kleedje op de vrijmarkt staan met tweedehands-spullen, dat kan! In principe is registratie niet nodig en daar zijn geen kosten aan verbonden, maar als u een kraam of grondplaats huurt bent u verzekerd van een plaats op de koningsmarkt.

U kunt zich dan via het inschrijfformulier inschrijven.

Kunt u zingen, een instrument bespelen of leidt u iedereen ‘om de tuin’ met uw goocheltrucs? Pak uw tas alvast in want dan zien we u graag tijdens Koningsdag.

Een inschrijfformulier voor het huren van een kraam of een grondplaats kunt u aanvragen via koningsdag@invreeswijk.nl. Klik hier voor de tarieven van de koningsmarkt. Ook voor overleg of organisatie van activiteiten kunt u een e-mail sturen naar dit e-mailadres.

We zien u graag op Koningsdag in Vreeswijk.

Het Julianabankje

Vreeswijk was niet koningsgezinder dan andere dorpen of steden. Overal is wel een Julianaweg, een Emmaweg of een Wilhelminastraat. In de Tweede Wereldoorlog mochten straten of gebouwen geen namen hebben van levende leden van het Koninklijk Huis. De Emmaweg mocht wel, want Emma was dood. De Wilhelminastraat werd de Vaartstraat. De Julianaweg werd de Willem de Zwijgerstraat. Van de Prinses Beatrixsluis werden de letters afgehaald en heette voor een aantal jaren Oostersluis. Na de oorlog werd alles weer teruggedraaid.

Iets koninklijks

Toch heeft Vreeswijks iets koninklijks wat de meeste andere steden of dorpen niet hebben. En dat is het Julianabankje. Die bank kwam er ter gelegenheid van het huwelijk van Juliana en Bernhard. Zij trouwden op 7 januari 1937. De bank is ontworpen door gemeentearchitect Cornelis de Graaf. Onder grote belangstelling werd de bank een paar maanden na het huwelijk in gebruik genomen. In de volksmond kreeg het bankje al snel de naam Julianabankje.

 

WIE GAAT DE UITDAGING AAN!

Wij als Oranjevereniging Vreeswijk dagen jong en oud uit om tijdens Koningsdag een leuke, LUDIEKE FOTO TE MAKEN OP DIT BANKJE en het op onze instagram te plaatsen, @oranjeverenigingvreeswijk of bezoek onze Facebookpagina. Na Koningsdag maken wij de winnaar bekend en deze zal een leuke prijs in ontvangst mogen nemen!

Grote vrijmarkt en commerciële markt door het gehele gebied heen

Kom de gehele dag langs bij de infokraam, op de hoek Dorpsstraat – Koninginnenlaan, koop hier lekkere tompoucen en steun hiermee de Oranjevereniging en hun activiteiten.

 

Sam & Sammie

Heel Vreeswijk staat weer vol met leuke kraampjes en gezellige mensen, kortom een groot feest. Gedurende de dag zullen Sam & Sammie te vinden zijn in het hele gebied. U kunt zelfs met hen op de foto.
10:30 uur – 11:00 uur/11:30 uur – 12:00 uur/12:30 uur – 13:00 uur/13:30 uur – 14:00 uur.

Rolstoelact

Deze voorstelling mag je absoluut niet missen!

Wie is die gast in die rolstoel? Hoe komt die gast in die rolstoel? Wat doet die gast in die rolstoel? Waar is die gast in die rolstoel? Waarom zit die gast in die rolstoel? Wanneer komt die gast in die rolstoel?

Prins Hendriklaan

 • Bezoek hier de kraam van de Voedselbank
 • Wil je weten wat Brandhof Brood “Bijzonder” maakt? Oordeel zelf en kom bij De Ambachtelijke Broodoven langs om een stukje brood te proeven.
 • Diverse Kermis Attracties. (Draaimolen/Kinder zweefmolen).

Op de Helling

 • Hier kan je brandweerman zijn. Natuurlijk zal de Henkel Brandweerwagen niet ontbreken.
 • Valkerij Nadicia. U kunt deze dag genieten van onze verschillende soorten roofvogels en uilen. Ook zullen wij weer meerdere demonstraties verzorgen en hebben jullie de mogelijkheid om met de vogels op de foto te gaan. Tijden van de demonstratie: 11:30 /13:00/14:30. Een demonstratie duurt 20 tot 30 minuten.

Op de Helling

 • Koninklijke Flyboardshow. Driedubbele salto’s en dolfijnduiken van wel 20 meter hoogte gaan we zien in het water nabij het Kippenbruggetje. Het belooft een spektakel te worden zoals u nooit eerder heeft gezien. Tussen 11.00 uur en 13.00 uur bent u van harte welkom om één van de shows te aanschouwen.

Oude Sluis

 • Schaakclub S.V. Lekstroom staat hier met een groot schaakspel van 4 bij 4 meter, kom een potje Spelen met de Koning.
 • Kom even langs bij de KiKa kraam. Bij de kraam van KiKa kan je een donatie doen, een spelletje spelen of een figuur laten schminken! Ook verkopen ze KiKa-armbandjes, KiKa-zonnebrillen, en meer leuks.
 • Kinderen kunnen hun eigen kaarsen maken in de kraam.

 • De Prins Bernhardgroep van de waterscoutingvereniging is hier aanwezig. De kleintjes onder ons kunnen varen in de Oude Sluis in radarbootjes en je kan lid worden, kom kijken.

Raadhuisplein

Hier organiseert de Oranjevereniging verschillende onderdelen. Er staan 2 verschillende spelletjes klaar.

 • Balletjes gooien in boerenklompen
 • Ringwerpen om de tentakels van de Koninklijke Octopus   
 • Er staat de gehele dag een springkussen
 • Ontwerp je eigen button, en laat deze afdrukken in een buttonmachine

Raadhuisplein

 • KWF-evenement: “Alped’HuZes – Opgeven is geen optie”. Er staan twee fietsen op een rollerbank, ga een weddenschap aan. En kom kijken naar de Legoberg en koop voor het goede doel enkele poppetjes.
 • De Algemene Hulpdienst Nieuwegein staat hier met een kraam, kom kijken wat ze allemaal doen.

Muziek in Vreeswijk

 • Draaiorgel nabij de Willem Alexanderschool.
 • De Brulboeien  zingen met veel plezier een breed repertoire van vooral bekende Nederlandstalige liedjes. Hun motto is: “Kun je zingen, zing dan mee!” Ze zingen dit jaar twee keer om 12:30 -13:15 uur en van 13:45 – 14:30 uur.

 

Op het podium tegenover Café Friends (Dorpsstraat) zijn de gehele dag optredens van o.a. diverse dansgroepen, artiesten en veel beginnend talent.

Koningsnacht:

19:00/20:00  Test en DJ muziek

20:00/20:30  Live muziek (Sebastiaan de Langen)

21:00/21:30  Live muziek (Henk Kamphuis)

21:30/22:00  Live muziek (Michael Nobbe)

22:30/23:00  Live muziek (Lex Rietdijk)

23:00/23:30  Live muziek (John West)

00:00/00:30  Live muziek (Judith Peters)

Koningsdag:

09:00/12:00  Muziek DJ (Achtergrond muziek)

14:00/14:30  Live muziek (Lex Rietdijk)

15:00/15:30  Live muziek (Rowena)

16:00/16:30  Live muziek (Bryan Voet)

17:00/17:30  Live muziek (Michael Oomen)

18:00/18:30  Live Muziek (Lorenzo Nieuwenhuizen)

Verkeersmaatregelen

Koningsdag in Vreeswijk wordt weer een gezellig feest. Dat feest vindt plaats ‘tussen de bruggen’ met een grote Koningsmarkt  vrijmarkt, muziek en kinderactiviteiten. Als Oranjevereniging hebben we met Gemeente Nieuwegein afspraken gemaakt om de veiligheid van u en van de duizenden bezoekers te verhogen. Vrijwilligers en verkeersbegeleiders van de Oranjevereniging houden op Koningsdag een oogje in het zeil en zullen waar nodig aanwijzingen geven. Zij zijn herkenbaar aan de speciale gele hesjes. Volgt u hun aanwijzingen altijd op.

 

Het gehele gebied ´tussen de bruggen´ is op Koningsdag gesloten voor alle verkeer en moet vanaf 0.00 uur op zaterdag 27 april autovrij zijn. Op vrijdag 26 april, om ca. 23.00 uur wordt u door de beveiliging gewaarschuwd d.m.v. zwaailichten om u hierop te attenderen. We verzoeken u daarom dringend uw auto tijdig buiten het gebied te parkeren. Dit geldt ook voor voertuigen die geparkeerd staan op gehandicapten- en invalidenparkeerplaatsen. De wegsleepregeling is van kracht. De politie en Stadstoezicht gaan streng controleren op fout parkeren.

Locatie en tijden wegsleepregeling

 • Prins-Hendriklaan, hoek Koninginnenlaan tot aan 1e woonblok t.o. de Museumwerf, afsluiting en wegsleep regeling i.v.m. opbouw van de kleine kermis vanaf donderdag 26 april 12.00 uur tot vrijdag 27 april 19.00 uur.

 • Alle straten ‘tussen de bruggen’, afsluiting en wegsleepregeling op vrijdag 27 april van 0.00 uur tot 19.00 uur.

Lees hieronder de bewonersbrief en wegsleepregeling.

 

Sponsoren