Authentieke Dag Vreeswijk compenseert CO₂

overige

Onze deelnemers zijn weliswaar de mooiste maar niet echt de schoonste voertuigen. Een beetje CO₂ compenseren, leek ons dan ook geen slecht plan. We vonden een mooi doel waar het geld van de compensatie naar toe gaat. Op deze manier dragen wij met zijn allen een beetje bij aan een duurzamere en leefbaardere wereld. Zo wordt meerijden nog leuker!

 

Authentieke Dag Vreeswijk compenseert CO₂ In samenwerking met Fair Climate Fund compenseert de Authentieke Dag Vreeswijk de CO₂-uitstoot van al haar deelnemers. Dit houdt in dat de uitstoot tijdens de rit met daarbij een gemiddelde van 40 km

voor de rit van uw huis naar ons evenement gecompenseerd wordt. Hieronder vindt u meer informatie over deze compensatie. De CO₂-uitstoot wordt gecompenseerd voor het project in India: ‘Betere cookstoves voor vrouwen’. Bij Fairtrade CO₂-compensatie betaalt de eindgebruiker een minimumprijs voor de CO₂-credits die alle kosten van het klimaatproject dekken. Lokale huishoudens zijn eigenaar van de credits en betalen hiermee hun cookstove af. Normaal gesproken gaan de opbrengsten naar de handelaar. Bovenop de minimumprijs wordt ook een premie betaald. Deze premie wordt beheerd door de lokale gemeenschapsorganisatie en geïnvesteerd in activiteiten op het gebied van klimaatadaptatie. FairClimateFund voorziet samen met zijn lokale partner Samuha sinds begin 2011 huishoudens in India, die lid zijn van de lokale gemeenschapsorganisatie Janara Samuha Mutual Benefit Trust (JSMBT), van schonere cookstoves ofwel Chulika’s. Het doel is vermindering van de CO₂-uitstoot en verbeterde leefomstandigheden voor mensen die in de Indiase regio Raichur wonen, voornamelijk kleinschalige boeren met een inkomen van minder dan €2,50 per dag. In deze regio is een ernstig tekort aan hout door ontbossing. Bovendien zorgt de traditionele manier van koken voor veel schadelijke rook binnenshuis en zijn vrouwen veel tijd kwijt met het sprokkelen van hout. Inmiddels gebruiken ruim 18.000 families een Chulika, die het houtgebruik met tweederde reduceert. Door het gebruik van de Chulika worden bomen beschermd en CO₂-uitstoot en rookvorming binnenshuis gereduceerd. Bovendien besparen vrouwen veel tijd met hout sprokkelen en koken ze sneller.

Met de CO₂-compensatie van 5 ton bereiken wij ongeveer 10 mensen (2 huishoudens) en besparen de deelnemers van de Authentieke Dag Vreeswijk circa 520 uren werk voor vrouwen. Tevens wordt hiermee zo’n 5 ton hout ofwel 10 bomen bespaard. Met dit in uw achterhoofd, rijdt u toch nog tevredener in uw voertuig mee? 

 

Meer informatie of zelf ook CO2 compenseren? Check: www.fairclimatefund.nl voor alle mogelijkheden en de goede doelen die zij begeleiden.

Design & ontwikkeling door Get Interactive