De spreekstalmeester

Cees Schuurmans is ook dit jaar weer de spreekstalmeester bij de oldtimers tijdens de Authentieke Dag Vreeswijk. Vanuit zijn jarenlange ervaring en interesse in motoren en auto’s, weet hij bij elke auto weer spontaan een leuk verhaaltje of anekdote te vertellen.

Andere omroeper

‘Hoe bent u eigenlijk spreekstalmeester geworden?’, vragen we Cees. 

‘Ik werd ruim 50 jaar geleden penningmeester van motorclub Vitesse in Uden. We organiseerden motorraces op het industrieterrein. Dat was uniek. Er waren maar vier plaatsen in Nederland waar dat werd gedaan. Op een gegeven moment wilde de club een andere omroeper. Dat ben ik toen geworden’.

Bijzondere dag

‘En dat doet u nu al 50 jaar?’

‘Ja, zo ongeveer. Bij Vitesse hield het al een tijd geleden op. Door stadsuitbreiding kregen we geen vergunning meer voor de motorraces. Ondertussen was ik al gevraagd voor motorraces in omliggende plaatsen. Geleidelijk kwamen er ook andere motor- en auto-evenementen bij. Zoals motorcrosses of demonstraties.

Bij de races van het 50cc museum in Lexmond verzorg ik al 17 jaar het commentaar. Met de dragraces in Drachten ben ik vorig jaar gestopt. Die heb ik 40 jaar gedaan, dat was een mooi aantal om te stoppen. Ik ben tenslotte de jongste niet meer’.

‘We zullen u niet naar uw leeftijd vragen, maar we zijn wel benieuwd of de belangstelling voor auto’s en motoren een hobby is of ook met uw werk te maken had’.

‘Het is hobby. Ik ben altijd technisch tekenaar geweest. Daarbij heb ik aan allerlei soorten projecten meegewerkt. De nadruk lag wel op werktuigbouw.

Ik heb bijvoorbeeld gewerkt aan de spuisluizen van de Haringvlietdam, wat onderdeel is van de Deltawerken. Mijn werk was dus wel technisch. Wellicht is dat de link naar motoren geweest’.

‘Wat vindt u van de Authentieke Dag Vreeswijk’

‘Het zal de derde of vierde keer zijn dat ik daar spreekstalmeester ben. Ik vind het een bijzondere dag. Dat er allerlei leuke activiteiten zijn georganiseerd, maakt het interessant en aantrekkelijk voor een breed publiek. Prachtig toch, die bootjes en stoommachines in die prachtige historische omgeving. Ik ben ook heel benieuwd of iedereen in aangepaste kleding komt, zoals de organisatie vraagt. Dat geeft in combinatie met de oldtimers een prachtig beeld bij dit mooie evenement’.

Cees zal tussen 11:00 en 13:00 uur op de Oude Sluis ter hoogte van de heren- en damesmodezaak ‘De Oude Sluis’ de voertuigen omroepen.