Fiets- en wandelroutes

overige

Waterwerkenroute (29 km)

Deze route ligt in het hart van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en neemt je mee door het mooie waterlinielandschap boven- en onderlangs de Lek. Een indrukwekkend dagje uit met prachtige forten, imposante waaiersluizen en de historische stadjes Vreeswijk, Vianen en Culemborg. In de zomer kun je de route verkorten (24 km) door met de Liniepont de Lek over te steken (van Werk aan de Korte Uitweg naar Werk aan het Spoel).

Meer zien, meer horen en meer beleven?

Download de gratis AbelLife app en volg deze fietsroute digitaal. In de app zoek je de route onder ‘Waterwerkenroute’.

Jan blankenroute (75 km)

Deze route leidt je door het gebied waar de waterwerken van ingenieur Jan Blanken (1755 – 1838) het landschap bepalen. Over de eeuwenoude Diefdijk en langs uniek gelegen forten. Door historische vestingsteden en polders met prachtige vergezichten.

Waterwerken- en Jan blankenroute

Langs Lek en Linie

Via deze fietsroutes verken je een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ten zuidoosten van Utrecht. De waterlinie was een oude verdedigingslinie tussen Muiden en de Biesbosch. Water was het verdedigingswapen. Als de vijand eraan kwam, konden stroken weiland onder water gezet worden (inundatie). Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940. Door hoogteverschillen in het landschap, bijvoorbeeld bij rivieren en dijken, bleven sommige gronden droog en dus bereikbaar. Deze kwetsbare delen van de Waterlinie werden onder schot gehouden vanuit forten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, als de Duitsers over de onder water gezette gebieden vliegen, bleek dat de linie zijn verdedigingswaarde grotendeels had verloren. Tegenwoordig is de Hollandse Waterlinie het grootste rijksmonument van Nederland. Het is een prachtig gebied, waarin je de geschiedenis volop kunt beleven. Ontdek het zelf!

Langs Lek en Linie

Rondje Vreeswijk Wandelroute

Via deze wandelroute verken je het historische Vreeswijk. De route gaat langs historische waterwerken, die te maken hebben met de bijzondere ligging van Vreeswijk. Dit voormalige dorp heeft door zijn strategische ligging aan de Lek een kenmerkende historie voor de binnenscheepvaart tussen Amsterdam en Rotterdam. Ontdek het zelf!

Rondje Vreeswijk

Design & ontwikkeling door Get Interactive