Fietstocht Vitaal brengt jong én oud in beweging

Het Dorpshuis is met Vitaal Vreeswijk gestart om meer Vreeswijkers lekker te laten bewegen. Velen van ons hebben gemerkt hoe fijn bewegen is en dat je daar extra energie van krijgt. We zagen ook dat veel mensen dat graag met anderen willen doen. Dat maakt het een stuk gezelliger! De Sport- en Beweegweek is een mix van activiteiten die al georganiseerd worden op het fort en nieuwe activiteiten. Zo is er voor iedereen wat wils!

Fietstocht VITAAL VREESWIJK 26 september 2021

Er is een fietstocht van 40 kilometer uitgezet. De tocht brengt je langs prachtige objecten van de (werelderfgoed!) Nieuwe Hollandse Waterlinie en industrieel erfgoed aan de oevers van de Vaartse Rijn en het Merwedekanaal. Je kunt tussen 11.00 en 13.00 uur vertrekken vanaf het Dorpshuis. Daar eindigt de route ook weer. Nodig je je buren uit om mee te gaan, dan doen zij gratis mee i.v.m Burendag.

Meedoen?

Meld je dan vóór 24 september aan via e-mail (vitaal@fortvreeswijk.nl) of bel 030-6081444. Aanmelden kan ook bij de beheerder in het Dorpshuis.

Fort Vechten, Waterliniemuseum en Castellum Fectio

Fort Vechten telt 16 bomvrije grondgedekte gebouwen waarin 16 miljoen bakstenen zijn verwerkt. Het geschut van het fort grendelde de Houtense Vlakte en de spoorlijn Arnhem-Utrecht af.

Fort Rijnauwen

Het Fort bij Rijnauwen is het grootste en groenste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit is naast een culturele plek een natuurreservaat van belang. De flora en (avi)fauna zijn bijzonder en uniek voor de omgeving.

Fort Blauwkapel

In de jaren 1818-1821 werd het huidige fort aangelegd rondom het bestaande dorpje Blauwkapel met zijn 15e-eeuwse kerkje.

Terug langs de Vaartse Rijn

De Vaartse Rijn is in de 12de eeuw gegraven en als infrastructurele verbinding tussen Utrecht en de Lek, ondanks diverse veranderingen nog steeds intact. Sinds de Middeleeuwen heeft ze altijd een groot stempel op de ontwikkeling van de oevers gedrukt. Wie vandaag de dag vanaf het Ledig Erf in Utrecht naar Vreeswijk fietst of vaart komt door een regio waarin functies en landschappen elkaar in snel tempo afwisselen. Industrie en wonen, werken en recreatie, restanten van buitenplaatsen, land- en tuinbouw en sport, kades voor pleziervaart en sluizencomplexen, stedelijk en landelijk gebied: het is er allemaal en het ligt bovendien pal naast elkaar.