Kolkbier sponsort zeemanskoor De Brulboei

overige

Persbericht 24 november 2018.

Vreeswijkse verenigingen slaan handen ineen Kolkbier sponsort Vreeswijks zeemanskoor De Brulboei.

Op de Oude Sluis in Vreeswijk werd afgelopen zaterdag feestelijk de samenwerking bekrachtigd tussen twee Vreeswijkse organisaties. Stichting Kolkbier gaat het Vreeswijkse zeemanskoor De Brulboei sponsoren in geld en bier.

De stichting Kolkbier heeft geen winstoogmerk en als doel het promoten van het oude dorp Vreeswijk, zowel cultureel als sociaal, en het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. Met de winst is het afgelopen jaar bijvoorbeeld een kano voor de scouting gekocht. Voorzitter Kees Blonk verteld: “Het koor De Brulboei is al jaren een begrip in Nieuwegein, en ver daarbuiten. Voor ons als stichting was het een logische keuze om een deel van onze winst beschikbaar te stellen voor dit koor.”

Stichting Kolkbier stelt geld beschikbaar wat beschikbaar is gekomen door de verkoop van het gebrouwen bier. Op dit moment verkoopt het een blond en tripel bier via verkooppunten in Nieuwegein Zuid.

Zeemanskoor De Brulboei bestaat al 21 jaar en bestaat uit ongeveer 60 zangers die in wisselende samenstelling optreden. Onder andere op het sluizen festival in Vreeswijk behoren zij tot de vaste elementen. De financiële bijdrage van het Kolkbier zal gebruikt worden voor de vaste kosten, zoals vervoer en de kleding van het koor.

Bier gebrouwen met Kolkwater
Kees Blonk, architect in Vreeswijk, kwam op het idee om een Vreeswijks bier te laten maken. “Vreeswijk heeft zo’n sterke eigen identiteit en onderlinge band. Het gevoel van onderlinge verbondenheid is nog heel sterk, anders dan in andere wijken van Nieuwegein”. Hij benaderde Roy Platje om samen het idee vorm te geven en uit te werken. Platje zegt hierover; “Het water rond de sluizen noemt met de kolk. Binnen Vreeswijk is er een uitdrukking; Je bent pas Vreeswijker als je uit de Kolk hebt gedronken”, dus als je in de sluis gezwommen hebt. Bij het 600 jarig bestaan van Vreeswijk werd er ook echt water uit de kolk geschonken. Zo zijn wij op het idee gekomen om voor het bier ook echt water uit onze eigen sluis te gebruiken.” Bij de nieuwe bieren wordt dit water niet meer gebruikt.

Foto: Olaf Bok

Design & ontwikkeling door Get Interactive