Succesvolle Koningsdag

activiteiten

Een ouderwets drukke Koningsdag in een gezellig en sfeervol Vreeswijk. En het ‘oranje’ zonnetje maakte het feest compleet!

Kinderactiviteiten

Dit jaar was er extra aandacht voor kinderactiviteiten op het Raadhuisplein. Het Oranjecomité Vreeswijk had gezorgd voor een plein met louter activiteiten voor kinderen. Het plein overspannen met een spandoek van maar liefst 10 meter trok de aandacht van vele ouders, opa’s en oma’s met hun kinderen en kleinkinderen. Voor velen een soort feest van herkenning als ze de kinderen bezig zagen met de bibberspiraal, het spijkerbroek hangen en de klimtoren. De jeugd vermaakte zich ook uitstekend met activiteiten als stokvangen. Vaak voorzien van commentaar van papa of mama. “Je moet wel opletten Bart, de knuffel valt!” Bij het spijkerbroek hangen ging het er vooral om zo lang mogelijk aan de spijkerbroek te blijven hangen. Dat viel lang niet altijd mee. Een clown wist ook de aandacht van de jeugd te bespelen.

Vrijmarkt en commerciële markt

De traditionele grote vrijmarkt en commerciële markt door het hele gebied kwamen in de vroege ochtenduren al flink op gang. Na 12.00 uur waren alle straten vol bezoekers, die niet alleen genoten van de gemoedelijke sfeer, maar ook van het loven en bieden tussen de kopers en verkopers. Waarbij de kinderen vaak niet onderdeden voor handelspraktijken van de volwassenen. Het was gewoon een plezier om hen bezig te zien en te horen. Na het middaguur vormden zich bij de vele foodkramen en overige attracties flinke rijen. Ook de commerciële markt draaide goed.

Heel Vreeswijk Bakt

Het evenement waarbij huis- tuin- en keukenbakkers streden om de titel ‘Meesterbakker van Vreeswijk’ had dit jaar de nodige belangstelling. De deskundige jury kon na zorgvuldig overleg en na het proeven van de gemaakte producten de prijswinnaars bekend maken.

In de categorie Jeugd:

1ste prijswinnaar (beker)  Rhodé Lensen en Ava met: De Lentekoning
2de prijswinnaar (medaille) Charlotte Meijerink met; Kroon op cake
3de prijswinnaar (medaille) Nienke Janssen met: Koninklijke driekleur

De jury heeft ook nog een extra prijs toegekend voor aanstormend talent. Dat waren Lina Derksen en Isis met: Oranjeflapstaart.

De 1ste prijswinnaar ontving een grote beker en kan bij de pannenkoekenboerderij De Ponthoeve in Vianen lekker gaan genieten van een pannenkoek. De 2de prijswinnaar kan gaan snacken bij Restaria Het Anker. De 3de prijswinnaar kan van ijssurprises genieten van Luigi”s IJssalon. De aanstormende talenten kunnen ook gaan snacken bij Het Anker.

In de categorie Volwassenen:

1ste prijswinnaar Noor van de Meent met: Appeltjes van Oranje
2de prijswinnaar Marijn Trommelen met: Jubileum munt
3de prijswinnaar Rasielle Gerrese met: Zet je kroon op

Noor nam de grote wisselbeker in ontvangst en kreeg een waardebon voor een rondvaart en koffie met gebak van Het Theehuys Museumwerf.

Marijn kan genieten van een lunch bij Restaurant Eigenweize. Rasielle kan haar bakkunsten nóg verder aanscherpen met een taartenbakcursus bij Taarten van Zoete Liefde.

Overige activiteiten

De vele bezoekers hebben daarnaast genoten van het dweilorkest, het orgel bij de Wilhelminabrug, de straatacts. De oude brandweerauto op De Helling waar de jonge jeugd als een echte spuitgast met een brandslang op een modelhuis konden richten was continu in gebruik. Het publiek heeft verder kunnen genieten van de zangkoren.

Op het Koningsfeest in de Dorpstraat georganiseerd door Broodje Vreeswijk en Café Vrolijk hebben duizenden genoten van de optredens van diverse artiesten.

Dankzij de inzet van de vele vrijwilligers en de medewerking van de inwoners van Vreeswijk kan de Oranjecomité terugkijken op een traditioneel en gezellig feest. Met dank aan de vele autobezitters die er voor zorgden dat het evenemententerrein weer autovrij was.

Kortom: een Koningsdag met veel publiek dat rondstruinde op de vrijmarkt en met volle terrassen bij de horeca. Het Oranjecomité kan terugkijken op een geslaagde Koningsdag 2023.

Foto’s: Archief In Vreeswijk

Design & ontwikkeling door Get Interactive