Kaarslicht in Vreeswijk

Op woensdag 14 december 2022 tussen 19:00 uur en 22:00 uur is sfeervol Vreeswijk omgetoverd tot een sprookje. De straatverlichting wordt gedoofd en meer dan 10.000 lichtjes twinkelen u tegemoet. In de straten vindt u koren, zijn er diverse activiteiten en koopt u lekkernijen. In het water ziet u lampjes en fonteinen schitteren, de schepen en de sluizen zijn ook versierd met honderden lichtjes. Op de Handelskade vindt u de sfeervolle kerstmarkt.

Plattegrond

Tijdens Kaarslicht in Vreeswijk is het in het sprookjesachtige oude dorp niet altijd makkelijk om de weg te vinden naar al het moois dat te zien is in het kaarsjesgebied. Op de digitale plattegrond kunt u gemakkelijk zien waar wat plaatsvindt. Als u de pdf download op uw telefoon of tablet kunt u via de icoontjes de betreffende informatie inzien. Het evenemententerrein is op deze manier mooi in beeld gebracht. 

Plattegrond kaarslicht in Vreeswijk 2022

Optredens en activiteiten

Koren, muziekgroepen en andere artiesten verzorgen afwisselende optredens op diverse plekken in het oude dorp. Op het Raadhuisplein staat de kerststal met levende dieren zoals schapen, geiten, cavia’s en een kameel. Ook Jozef en Maria zijn aanwezig. Een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud. 

Tijdens Kaarslicht in Vreeswijk kunt u genieten van een man in Dickenskleding met een trekharmonica die door heel Vreeswijk loopt.

Zandtekenaar

De zandtekenaar creeërt magisch kerstverhaal tijdens Kaarslicht in Vreeswijk. De uitvoering duurt 15 minuten en wordt meerdere keren opgevoerd. Via een groot scherm kan iedereen het zandtekenen goed zien.

Kerstwensboom

Bij de Barbarakerk staat een kerstwensboom. U kunt uw speciale kerstwens of kerstgroet opschrijven voor iemand die u dierbaar is of die uw wens kan gebruiken. De kerst-wensbal wordt voor u in de boom gehangen. Voor uitgiftedatums: invreeswijk.nl. 

De kerstwensboom is een initiatief van Kaarslicht in Vreeswijk, PCB Uitvaartzorg en Stichting Restauratiefonds Barbarakerk.

Museumwerf Vreeswijk

Museumwerf Vreeswijk hult zich tijdens Kaarslicht weer in een romantische sfeer. Uiteraard met een scheepse twist, want in de Museumhaven gaan oude binnenvaartuigen gekleed in feestelijk avondtoilet, met lichtsnoeren omhangen. Het warme en gezellige Theehuys is het podium voor koren en muzikanten.

Lampionnenoptocht

Loopt uw kind ook mee met de lampionnenoptocht langs de sfeervolle straten? Stipt om 18:00 uur start de optocht. De wandeltocht in kerstsfeer start vanaf de Willem Alexanderschool op de Koninginnelaan. Hier kunt u vanaf 17.30 uur een lampion ophalen als uw kind nog geen zelfgemaakt lampionnetje heeft. 

7 december: lampionnen maken

Dit doet Dorpshuis Fort Vreeswijk in samenwerking met de activiteitengroep Vreeswijk. Tijdens Kaarslicht in Vreeswijk kunnen de kinderen met hun zelfgemaakte lampionnen meelopen in de optocht.

Wintertuin

Genieten van allerlei lekkers en al het moois wat kerst u te bieden heeft in de wintertuin van KNUS bij Ann en De STIJL Floral Design. Boven een vuurkorf marshmallows bereiden is zeker met kinderen een gezellige gebeurtenis! Geopend vanaf 17.00 uur. 

Sfeervol vanaf het water

Speciaal voor Kaarslicht in Vreeswijk zet de Museumwerf twee rondvaartboten in en kunt u vanaf het water genieten van dit bijzondere evenement. Opstaphalte is de lage loswal aan de Dorpsstraat.

Kerstmarkt

Tussen 16.00 en 22.00 uur kunt u genieten van de Kerstmarkt op de Handelskade. U vindt er meer dan honderd kramen met een groot aanbod aan winter en kerst gerelateerde artikelen en lekkers. De sfeerverlichting en de muziek doen het kerstgevoel als vanouds aanvoelen.

Volkskerstzang

In de Barbarakerk begint om 19:00 uur de traditionele Volkskerstzang. Bezinning rondom het kerstverhaal. Aan deze dienst werken o.a. mee het Leger des Heils, De Cantorij van de Rank en Burgemeester Frans Backhuijs zal een openingswoord spreken. Aansluitend is in deze kerk de kerststal tot 22:00 uur te bezichtigen, terwijl verschillende koren van 20:00 – 21:30 uur afwisselend in deze kerk zingen.

Sfeervol genieten!

Stap in een wereld van duizenden lichtjes en prachtig ingerichte etalages. Bij diverse horeca ondernemers kunt u terecht voor een heerlijk hapje of drankje. Kom genieten van de sfeer van deze bijzondere avond.

Camera mee!

En vergeet vooral niet je camera mee te nemen om de bijzondere momenten vast te leggen. Uw mooiste foto kunt u mailen naar kaarslicht@invreeswijk.nl dan zullen wij deze plaatsen op onze website.

Verkeersmaatregelen

Verkeersmaatregelen

Tijdens Kaarslicht in Vreeswijk op woensdag 14 december is Vreeswijk ‘tussen de bruggen’ en de Handelskade met parallelwegen afgesloten voor alle verkeer.  

Openbaar vervoer 

Kaarslicht in Vreeswijk is goed te bereiken met de sneltram met bestemming Nieuwegein-Zuid. Vanaf de halte Nieuwegein-Zuid is het ongeveer 10 minuten lopen naar de kerstmarkt en het kaarsjesgebied. Het openbaar vervoer door Oud Vreeswijk rijdt tussen 17.30 en 23.00 uur een aangepaste route. De omleidingsroute lijn 77 is de normale route tot het einde van de Jutphasestraatweg en gaat dan rechtsaf de Graaf Florisweg op en vervolgens aan het einde linksaf de ’s-Gravenhoutseweg op. Deze gaat over in de Zandveldseweg en vervolgens rijdt de bus volgens de gebruikelijke route. Richting Bilthoven in omgekeerde volgorde.  De wijzigingen staan ook aangegeven in de bushaltes op de route.

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Op woensdag 14 december is zowel de Handelskade vanaf de Henri Dunantlaan tot huisnummer 14 als de parallelweg Handelskade nummer 66 tot 94, vanaf 11.00 tot 23.00 uur afgesloten voor alle verkeer vanwege de opbouw van de kerstmarkt. Tevens is hier de wegsleepregeling van toepassing. Het oude dorp is vanaf 16.00 uur afgesloten om Kaarslicht in Vreeswijk mogelijk te maken. De Koninginnenlaan en de overige straten van de wijk Vreeswijk ‘tussen de bruggen’ worden pas om 17.30 uur afgesloten. Bij al deze afsluitingen geldt tevens de wegsleepregeling. De wegsleepregeling wordt actief gehandhaafd en de weggesleepte auto’s gaan naar Kooijman Takel & Berging, Stuartweg 5 in Vianen.