Accuraat Plaagdierenbestrijding

Waar vogelvoer of etensresten te vinden zijn, daar zijn plaagdieren graag!

Last van ratten, muizen, wespen, bijen of andere plaagdieren in en om de woning? Bel 14 030 en geboren en getogen Vreeswijker John Zuurhout helpt u uit de brand!

John, immer getooid met hoed, begon zijn lange carrière als dierverzorger bij TNO. Voor wetenschappelijk onderzoek fokte hij daar ratten en muizen. “Dat deed ik zo goed dat ik me ben gaan toeleggen op het verdelgen”, vertelt hij lachend. John werd plaagdierenbestrijder en werkte 30 jaar lang in dienst van de gemeente Nieuwegein. De laatste jaren werkt hij voor zichzelf, wel met de gemeente Nieuwegein als één van zijn klanten.

“Ik adviseer altijd om overlast eerst bij de gemeente Nieuwegein te melden via telefoonnummer 14 030. De gemeente verwijst de klacht dan naar mij door. Zo worden in het geval van overlast door ratten en muizen de kosten voor burgers door de gemeente overgenomen. Voor bedrijven is alleen de rattenbestrijding gratis mits geadviseerde maatregelen worden uitgevoerd. Bij insecten is het eerste adviesgesprek op kosten van de gemeente. Zonder melding bij de gemeente betaal je alle kosten zelf. Dit is echt heel attent van de gemeente Nieuwegein richting haar bewoners. Veel andere gemeenten zijn niet zo coulant”, vertelt John.

In Vreeswijk wordt John vaak te hulp geroepen vanwege overlast door ratten. John: “Alvorens de overlast aan te pakken ga ik eerst op zoek naar de oorzaak. Een rat of muis komt namelijk nooit in je tuin vanwege het mooie uitzicht. Nee, er moet wat aan de hand zijn. Het kan een defect aan het riool zijn of er hangt vogelvoer. Vergeet niet, ratten en muizen klimmen tegen palen en muren. Haal je het vogelvoer weg zul je zien dat de ratten en muizen met een paar dagen ook weg zijn.”

Vroeger besteedde John 70% van zijn tijd aan bestrijding en 30% aan voorlichting. Nu is het omgekeerd. John legt uit: “Buiten mogen er geen bestrijdingsmiddelen meer gebruikt worden, dus voorlichting hoe overlast te voorkomen is steeds belangrijker geworden. Belangrijkste reden blijft voedsel; etensresten in en om het huis, weet dat het een open uitnodiging is voor plaagdieren.”

Bijen, wespen en hommels kunnen ook overlast geven. “Er hoeft maar een kleine opening in de buitenmuur te zitten en voor je het weet heb je een nest in de spouwmuur. Zeker een bijennest wordt groot en moet weggehaald worden. Bij een bijenzwerm schakel ik een imker in, die zijn er blij mee. En maak nooit de invliegopening dicht, dan knagen ze zich verder een weg door het huis met alle gevolgen van dien. Ook bij bijen, wespen en hommels dus altijd met 14 030 bellen”, aldus John.