Aannemersbedrijf Straver & Zn. B.V.

Al 4 generaties lang is het – van oorsprong Vreeswijkse bedrijf – Aannemersbedrijf Straver & Zn. B.V. gevestigd in buurtschap Het Klaphek, net buiten Vreeswijk.

Vroeger lag hier het ‘Driegemeentenpunt’ tussen Jutphaas, Vreeswijk en IJsselstein. De voormalige boerderij en bedrijfspanden van de familie Straver behoorden altijd tot Vreeswijk. Eerdere generaties Straver gingen in Vreeswijk naar de kerk en school. Na een gemeentelijke grenswijziging valt Het Klaphek sinds 1989 onder de gemeente IJsselstein. Ook nu nog is de band tussen Vreeswijk en huidige eigenaren Peter en Marjan Straver onverminderd sterk.

Peter is de 4e generatie die het familiebedrijf onder zijn hoede heeft. Hij vertelt dat zowel zijn overgrootvader als opa veeboeren waren en de boerderij en bijbehorende percelen van de katholieke kerk van Vreeswijk pachtten. “Mijn vader Piet besloot om in 1970 het veebedrijf om te bouwen tot een agrarisch loonwerkbedrijf. In 1985, kon hij de boerderij en percelen kopen van de Vreeswijkse katholieke kerk. Hiermee gaf mijn pa ons familiebedrijf een sterke basis voor de toekomst.”

In 1996 was het aan Peter om het familiebedrijf over te nemen. “Mijn focus ligt meer op de grond-, weg- en waterbouw. De laatste jaren vooral op de waterbouw, denk daarbij aan beschoeiingen en damwanden. Dat doen we in opdracht van waterschappen, gemeentes, bouwbedrijven en particulieren. Recent hebben we de beschoeiing bij Fort Vreeswijk vervangen”, aldus Peter.

Samen met zijn vrouw Marjan, die jarenlang zorg droeg voor het personeel en de financiën, maakte Straver onder Peters’ vleugels een enorme groei door. “Het bedrijf werd te groot om samen te runnen. Ik heb toen een stapje terug gedaan. We hebben inmiddels 27 werknemers. Ik werk nu in de modebranche, iets heel anders!”, vertelt Marjan.

De verbondenheid tussen de Stravers en Vreeswijk is groot. “Mijn 3 broers en ik gingen vroeger naar school in Vreeswijk. In de Barbarakerk is de hele familie gedoopt, gevormd en gehuwd. We hebben altijd werkzaamheden voor de kerk gedaan. Zo halen we de kerstbomen op die bij de kerk verkocht worden. Mijn vader is ermee begonnen. Tot zijn overlijden hebben we het samen gedaan. Afgelopen jaar heeft onze zoon Thijs (18), net nadat hij zijn vrachtwagenrijbewijs gehaald had, het van mij overgenomen. Bij de Barbarakerk zijn ze maar wat blij met zijn hulp!”, vertelt een trotse Peter.

“Onze band met de Barbarakerk gaat tot ver terug in de tijd”, voegt Peter nog toe. “Onze panden en grond waren in de 19e eeuw eigendom van de weduwe Van Rijn – van Schaik. Na haar overlijden in 1895 erfde de Vreeswijkse katholieke gemeenschap alles, plus nog eens 100.000,- gulden. Van dat geld is begin 20ste eeuw de huidige Barbarakerk gebouwd. Bijzonder toch!”