Hendrik-Jan Uitvaart

“Stap voor stap en in alle rust zorgen we dat het afscheid een mooie herinnering zal worden”

Het is al weer 10 jaar geleden, dat Hendrik-Jan en Saskia van Oostrum hun uitvaartonderneming Hendrik-Jan Uitvaart hebben opgericht. Sinds die tijd hebben ze ook in Vreeswijk al veel uitvaarten mogen verzorgen. Hendrik-Jan is in Vreeswijk zeker geen onbekende. Jarenlang was hij keeper van het toenmalige 5e elftal van VSV Vreeswijk. Van zijn capriolen in het strafschopgebied kan Vreeswijk niet meer genieten, maar gelukkig staat hij, samen met Saskia, dag en nacht voor eenieder klaar, op het moment dat een dierbare komt te overlijden.

“Ik heb wel eens gedacht: “Waar ben ik aan begonnen?”, vertelt Hendrik-Jan over de begintijd. “Maar mijn echtgenote Saskia was en is echt mijn steun en toeverlaat. Saskia was verpleegkundige op de spoedeisende hulp en de IC, van haar heb ik veel kunnen leren. Natuurlijk kan ik mensen niet beter maken, zoals Saskia in het ziekenhuis deed, maar ik kan er wel voor zorgen dat je, na het verlies van een dierbare, verder kan.”

Vanaf dag één spraken Hendrik-Jan en Saskia af, dat ze alles zelf zouden doen. “Als u belt, nemen wij de telefoon op, ongeacht of het dag of nacht is. Het verzorgen van de overledene doen we zoveel mogelijk zelf, en het ontwerpen en drukken van de kaarten is ook in eigen beheer.

Wij kunnen iedereen helpen, ongeacht waar men is verzekerd en welke wensen er voor een uitvaart zijn. Maar waar wij ons echt mee onderscheiden, is dat wij een eigen rouwauto hebben. Je kunt bij ons je dierbare zélf naar de laatste rustplaats rijden. Voor ons is (bijna) alles mogelijk, om ervoor te zorgen dat je als nabestaande verder kan. Want verder gaan na een groot verlies, kan alleen als het afscheid gaat zoals je had gewenst”, aldus Hendrik-Jan.

Waar hij als keeper bij VSV Vreeswijk wel eens moeite had met het controleren van één bal, weet hij als uitvaartondernemer behendig meerdere ballen in de lucht te houden. Volgens Saskia blijft Hendrik-Jan altijd de rust zelve, hoe emotioneel of hectisch de situatie ook is. “De rust bewaren en overzicht houden na een overlijden, is zo belangrijk in dit vak”, legt ze uit. “Stap voor stap regelen we alles en houden we natuurlijk rekening met de vele emoties. Iedere dag een stukje, alleen zo ontstaat een afscheid dat later een mooie herinnering zal zijn.”

Onderdeel van Hendrik-Jan Uitvaart is de sfeervolle winkel ‘Momenten van Leven’, in hartje IJsselstein. Saskia runt de winkel. “We hebben cadeaus voor alle levensmomenten”, vertelt ze enthousiast. “Daarnaast hebben we de grootste collectie urnen en assieraden in de regio. Bovenal hopen we met de winkel de dood laagdrempelig bespreekbaar te maken. We voeren hier mooie gesprekken met een lach en een traan. De winkel is een fijne aanvulling op onze uitvaartzorg, zeker omdat ons werk soms heel zwaar kan zijn. Gelukkig komen we altijd weer thuis in een druk en gezellig gezin, dat relativeert alles.”