Verstegen Grijpers - Vreeswijkse smederij groeit uit tot wereldwijde leverancier van grijpers

Begonnen als smederij op het Frederiksoord waar grijpers voor de Vreeswijkse zandschippers gemaakt werden, is Verstegen Grijpers inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd concern. Grijpers, van klein tot huizenhoog formaat, vinden vanaf een steenworp afstand van Vreeswijk hun weg naar 110 landen over de hele wereld.

Het is kort na het einde van de 2e Wereldoorlog als Nederland druk bezig is met de wederopbouw. Voor het bouwen van wegen en huizen is zand en grind nodig. Veel werk dus voor de Vreeswijkse zandschippers en beugelaars. Zwaar werk ook, want beugelaars baggerden toen nog met behulp van een baggerbeugel én veel spierkracht.

Directeur en mede-eigenaar Eric Visser vertelt hoe het allemaal begon: “In 1951 kocht Jan Verstegen de smederij gelegen op de hoek van het Frederiksoord met de Fortweg. Vlak erna, in 1952, mochten zandschippers grijpers tot een grootte van 250 liter gaan gebruiken voor de zandwinning. Toen de smederij waar de grijpers gemaakt werden dichtging, kwamen de zandschippers bij Jan Verstegen terecht. Jan zag wel brood in het smeden van grijpers en legde hiermee de basis voor ons huidige bedrijf.”

Jan Verstegen overleed op jonge leeftijd waardoor zoon Gerrit op 17-jarige leeftijd de smederij moest overnemen. Met de nog jonge Gerrit aan het roer groeide de smederij aan het Frederiksoord al snel uit zijn jasje. In 1963 betrok Verstegen Grijpers een hal aan de Wierselaan, en voor hij het wist had Gerrit zo’n 15 medewerkers in dienst.

“In 1966 komt mijn vader Jacques Visser ten tonele”, vertelt Eric verder. “Gerrit was echt een techneut en verkoper, maar voor het voortbestaan en de verdere groei van Verstegen Grijpers was ook financieel inzicht nodig. Met zijn financieel-administratieve achtergrond was mijn vader de perfecte man om Gerrit te ondersteunen.”

“In 1988 heeft mijn vader Verstegen Grijpers overgenomen. Ik was net klaar met mijn studie werktuigbouwkunde en kon op mijn beurt mijn vader ondersteunen door Gerrit te vervangen. Het mooie is dat toen ik het bedrijf in 1994 van mijn vader overnam, de geschiedenis zich herhaalde: mijn broer Peter kwam mij ondersteunen door de verkoop op zich te nemen. Inmiddels zijn we samen eigenaar van het bedrijf”, aldus Eric.

Door schaalvergroting en de vraag naar steeds grotere grijpers is het bedrijf in 2002 verhuisd naar de Marconibaan. Hier worden in een moderne en veilige werkomgeving alle grijpers ontworpen en gebouwd. De historische band met Vreeswijk wordt volgens Eric nog altijd gevoeld: “Zoals mijn opa Thijs van Rossum zandschipper was, zo heeft ook een deel van onze 40 medewerkers nog familiebanden met oudere generaties Vreeswijkers. Bijvoorbeeld met Vreeswijkers die hier gewerkt hebben. Hoe groot we ook zijn geworden, uiteindelijk zijn we nog steeds een Vreeswijks’ familiebedrijf!”