Vishandel M. Plugge - al ruim 15 jaar een begrip in Vreeswijk

Steevast op vrijdagochtend rond kwart over negen rijdt de vis-verkoopwagen van Martin Plugge over de Lage Brug. Een vertrouwd beeld, al heel veel jaren. Met behulp van rijplaten loodst hij geroutineerd zijn verkoopwagen naar de vaste stek bij het Kippenbruggetje. Hij voelt zich daar ‘als een vis in het water’. Om tien uur is de wagen operationeel en helpt vaste medewerker Leanne de eerste klanten. Het is meteen aanpakken en dat gaat vrijwel de hele dag zo door.

Martin voelt zich thuis in Vreeswijk en het contact met collega-ondernemers is goed. “Iedereen die ik niét ken, leer ik uiteindelijk kennen. Het is een bekende club die vis komt kopen. Ieder heeft zo zijn eigen patroon. Zoals een man die bij Knus eerst een bakje koffie gaat drinken en daarna zijn visje koopt voor thuis.” Martin leert zijn klanten persoonlijk kennen, hij komt hier al ruim 15 jaar en er wordt veel verteld aan de wagen. “Dat stukje betrokkenheid met de klanten, daar kan ik zo van genieten!”

Wie is Martin en hoe is hij in Vreeswijk terechtgekomen?

Martin is 35 jaar, getrouwd en vader van 8 kinderen. Al in 1930 startte zijn opa in Den Haag zijn eerste zeeviskraam. Hij ging met de bakfiets, door weer en wind, langs de deuren of naar de markt. Zijn vader trad in diens voetsporen en begon later een Zeevisgroothandel. Martin wilde, net als zijn vader, contact met zijn klanten maar vooral met het product aan de slag. Hij maakte zijn droom waar door de viswinkel waar hij werkte, in te ruilen voor zijn eigen kleinbedrijf. De standplaats op de markt in Vianen nam hij over van zijn zwager en Martin zocht invulling voor de andere dagen van de week. Hij besloot een viswagen aan te schaffen, vond een bedrijfshal in Lexmond en bood aan meerdere gemeenten zijn diensten aan. De gemeente Nieuwegein reageerde en bood drie dagen en locaties aan. De cirkel was rond. Hij richtte zich volledig op Nieuwegein. Met veel plezier en passie runt hij, met twee vaste medewerkers, zijn onderneming. Samen met Leanne en Lydia gaat hij met de verkoopwagen op pad.

De werkdagen beginnen altijd vroeg vanwege het bewerken van de verse vis en het voorbereiden van de schotels. Als er bestellingen zijn start de werkdag nog iets eerder. “Toch is dit precies goed voor mij. Het daagt mij uit om steeds weer binnen 2,5 uur met een goed gevulde wagen uit mijn loods te vertrekken. Kicken als het weer is gelukt! Op de Vreeswijkse stek geniet ik van alle gezelligheid aan de wagen. Heerlijk dat klanten weer blij en voorzien van heerlijke vis ‘tot volgende week’ roepen. Eenmaal onderweg naar huis is alles klaar. Ik geniet dubbel als ik thuis ben en samen met mijn vrouw en de kinderen dingen kan doen, juist omdat ik even vrij ben.”

Martin over de Beugelaer:

Ja, die ken ik vanaf het begin, geweldig dat er zo’n mooi blad bestaat door de inzet van vrijwilligers! Als ik een stapel heb liggen dan wordt die steevast meegenomen. Zelf leest hij de Beugelaer digitaal en als hij hem leest dan zoekt hij naar artikelen over de lokale geschiedenis. Die vindt hij erg leuk en leerzaam om te lezen. “Waarom? Tja, wellicht voel ik me betrokken en verbonden met dit mooie plekje? Ik denk het!” lacht hij.