Fietsen, prikken en gratis lunchen

Zondag 26 maart kunt u vanuit Fort Vreeswijk gaan fietsen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg kunt u helpen om onze routes langs de Linie schoon te houden, en willen we u meenemen in de beleving van de Waterlinie. Als beloning is er koffie met taart of een gratis lunch!

Start bij Fort Vreeswijk vanaf 11.00 uur en daar ontvangt u route, instructie, prikstokken en uw vouchers voor de gratis lunch. De prikstokken en zakken kunt u onderweg ook oppikken bij Fort Vechten, of bij het Theehuis Rijnauwen, waar u in ruil voor een zakje afval gratis koffie/thee met taart krijgt in het museumrestaurant. Dit is onderdeel van Route 1: Fietstocht De Vaart van Nieuwegein, langs de Waterlinie oostelijk van Utrecht 40 km. De lunch is verder op de route beschikbaar.

Of stokken af te halen bij restaurant Jonkheer Ram in Schalkwijk (Route 2: lange versie is Rondje Plofsluis 43 km, en korte route is Doortraproute Nieuwegein-Schalkwijk 25 km. Daar kunt u lunchen na een rondje zwerfvuilprikken in het omliggende historische landschap.

Prikt u ook (een vorkje) mee!

Start bij Fort Vreeswijk. Alleen daar krijgt u de vouchers voor de (gratis) koffie en lunch uitgereikt!

Zwerfvuilprikken als ode aan het Utrechtse landschap van de Waterlinie

We willen de beleving van het schoonmaken van het landschap en de Waterlinie verrijken met kennis over het verleden. Zo willen we het Waterlinielandschap tot leven wekken door lokale initiatieven van burgers te stimuleren. Het eerste project is Zwerfvuilprikken als ode aan het Utrechtse landschap.

Het Waterlinielandschap leent zich om te dwalen en je één te voelen met jezelf. Weg van de onrust van alledag en van drukkend nieuws. Weg van de samenleving, je baden in de geur van de natuur. Maar je kunt er ook het verleden zoeken, want landschappen zijn vaak historisch beladen. Er is gevochten of ze zijn onder water gezet, zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Altijd om Nederland te beschermen tegen een vijand van buitenaf. Dat geeft aanleiding om te denken over het heden. Waardoor worden wij beschermd? Zijn wij bereid om te strijden, en waarvoor? Waar staan we en wat verbindt ons? Zo leidt een recreatieve activiteit als zwerfvuilprikken tot bezinning en beleving.

Cultuurhistorie en ruimtelijke kwaliteit helpen daarbij om inwoners en gebruikers meer bewust maken van de rol van het erfgoed en het belang van het landschapsbeheer.

Belang van verhalen

Het delen van verhalen over het erfgoed van de Waterlinie bevordert een respectvoller en duurzamer recreatief gebruik van het landschap. Verhalen als onderdeel van immaterieel erfgoed dragen in hoge mate bij aan de beleving, identiteitsvorming en participatie van inwoners én bezoekers.

Linielandschap écht uniek Nederlands

Het landschap is een belangrijk element van waterlinies en wat ze zo bijzonder maakt, en verdedigen met water zo écht ‘Nederlands’. V6-initiatiefnemer Menno Heling denkt dat met creativiteit en fantasie nieuwe betrokkenheid van de lokale bevolking kan ontstaan. We zijn dan ook heel blij met de samenwerking met de gemeente en met de horeca onderweg om hun achterban op te roepen dit landschap als inspiratiebron te gebruiken. Op 26 maart dus om nog meer mensen te betrekken bij het zwerfvuilprikken. Dit project krijgt steun van de provincie Utrecht.