Een ouderwets drukke Koningsdag in een gezellig en sfeervol Vreeswijk

De inwoners en de vele duizenden bezoekers in Vreeswijk kunnen terugkijken op een geslaagde en gezellige Koningsdag. Na wat dreigende wolkenvelden in de ochtenduren met een spatje regen brak in de middag de lucht en liet een schriel oranjezonnetje het feest niet in de steek. Het was weer genieten van Koningsdag met veel publiek dat rondstruinde op de vrijmarkt en met volle terrassen bij de horeca.

Kinderactiviteiten

Dit jaar was er weer extra aandacht voor kinderactiviteiten op het Raadhuisplein. Het Oranjecomité Vreeswijk had gezorgd voor een plein met louter activiteiten voor kinderen. Het plein overspannen met een spandoek van maar liefst 10 meter trok meer dan voldoende aandacht. De jeugd vermaakte zich uitstekend met activiteiten als papegaaien vangen, dollen op het springkussen Safari en het schminken. Blikvanger was natuurlijk het maken van een heuse staatsiefoto op de rode koninklijke stoel. Vele opa’s en oma’s zagen hun kleinkind al als toekomstige prins of prinses. De Clown Okidoki wist met zijn show de kinderen en ook de volwassenen prima te boeien en te vermaken.

Wateractiviteiten

Dit jaar waren er weer wateractiviteiten in de kolk aan de Oude Sluis. Koudwatervrees heeft ervoor gezorgd dat niemand zich hiervoor heeft opgegeven. Leden van de waterscouting Vreeswijk gaven demonstraties in het wrikken en roeien. Ook de havenmeester Ton Vermeulen en schipper Louis Hartmans gaven acte de présence. De jonge garde van de Prins Bernardgroep van de waterscouting gaf de oude rotten bij het wrikken het nakijken. Vele kinderen hebben genoten van de radarbootjes. Dat het water om hun oren spetterde mocht de pret niet drukken. De ouders en het publiek veilig op de kade heeft er zichtbaar van genoten.

Vrijmarkt en commerciële markt

De traditionele grote vrijmarkt en commerciële markt door het hele gebied kwamen in de  ochtenduren al flink op gang. Na 12.00 uur waren alle straten vol bezoekers, die niet alleen genoten van de gemoedelijke sfeer, maar ook van het loven en bieden tussen de kopers en verkopers. Na het middaguur vormden zich bij de vele foodkramen en overige attracties flinke rijen.

Museumwerf

De Museumwerf had letterlijk de poorten geopend voor de bezoekers van de vrijmarkt Velen waagden de overstap van de Prins Hendriklaan over de pontonbrug naar de vrijmarkt en de daar georganiseerde activiteiten.Vele kinderen hebben daar hun kroontje ingeleverd. Evi, Davida en Amma hebben een mooie LEGO prijs gewonnen.

Goede doelen

De vertegenwoordigers van de goede doelen: Kika, Santa’s Bikers en -Trikers, Stichting WensAmbulance Utrecht en Proxima, kunnen terugzien op veel belangstelling en vele gulle giften van de bezoekers.

Heel Vreeswijk bakt

Het evenement waarbij huis- tuin- en keukenbakkers streden om de titel ‘Meesterbakker van Vreeswijk’ had dit jaar de nodige belangstelling. De deskundige jury kon na zorgvuldig overleg en na het proeven van de gemaakte producten de prijswinnaars bekend maken.

In de categorie Jeugd:

  • 1ste prijswinnaar (beker) Maxim van Engelen
  • 2de prijswinnaar (medaille) Yara en Minou van Oijen
  • 3de prijswinnaar  (medaille) Thijs Damstra

Het jurylid Agnes Hoogendoorn van Cake Queen had voor alle jonge deelnemers een leuke verrassing.

De 1ste prijswinnaar ontving een mooie beker en kan bij de pannenkoekenboerderij De Ponthoeve in Vianen lekker gaan genieten van een pannenkoek. De 2de prijswinnaar kan gaan snacken bij Restaria Het Anker. De 3de prijswinnaar kan van ijssurprises genieten van Luigi’s IJssalon

In de categorie Volwassenen

  • 1ste prijswinnaar Noor van de Meent
  • 2de prijswinnaar Marijn Trommelen
  • 3de prijswinnaar Rasielle Gerrese

Noor kreeg naast de wisselbeker een grote bos bloemen en kan gaan genieten van een diner voor twee bij Restaurant Eigenweize.

Marijn kan gezellig met zijn tweetjes gaan High-tea-en bij Knuss van Ann.

Rasielle kreeg een waardebon voor een rondvaart voor 2 personen en koffie met gebak van Het Theehuys Museumwerf.

Overige activiteiten

De vele bezoekers hebben daarnaast genoten van het dweilorkest de Hoetetoeters en de Samba Booombass tic band, het orgel bij de Wilhelminabrug, de straatacts, de zangkoren bij de Oranjebrug en nog veel meer.. De infostand bemand door de Scouting Vreeswijk Livingstonegroep heeft vele bezoekers geïnformeerd over de Koningsdagactiviteiten. De oude brandweerauto op De Helling waar kinderen als een echte spuitgast met een brandslang op een modelhuis konden richten was continu in gebruik. Op het Koningsfeest in de Dorpstraat georganiseerd door Broodje Vreeswijk en Café Vrolijk hebben velen genoten van de optredens van diverse artiesten.

Kortom: het was een Koningsdag dankzij de inzet van de vele extra vrijwilligers, de medewerking van de inwoners en de vele autobezitters die hun auto elders hebben geparkeerd. De vrijwilligers van Scouting, de Museumwerf en het Oranjecomité Vreeswijk kunnen terugkijken op een geslaagde Koningsdag.