Gidsengroep

activiteiten

Opgenomen in de stad Nieuwegein is Vreeswijk al 50 jaar een wijk, maar heeft haar dorpse karakter weten te behouden. Het dorp is een en al historie en als je er rondloopt dan roept dat een sfeer van weleer op. Achter de geveltjes, kanaaltjes en kerken gaat een prachtige geschiedenis schuil.

Vreeswijk als dorp heeft een geschiedenis die ver teruggaat tot in het begin van de 9e eeuw. Op de bezittingenlijst van de Sint-Maartenskerk te Utrecht wordt dan al melding gemaakt van het dorp Vreeswijk als Fresionouuic (Friezenwijk). Wie zich afvraagt waarom de Gidsengroep Vreeswijk bestaat, dan is dat omdat je het dorp in je hart draagt en omdat je wilt dat haar rijke geschiedenis niet verloren gaat.

De verhalen die de gidsen vertellen gaan over de generaties die zorgden voor de opkomst van de binnenvaart en de groei van het aantal zandschippers. Door de centrale ligging van Vreeswijk aan een grote rivier, de Lek, kreeg het dorp een bloeiende economie dat door het aanleggen van nieuwe kanalen en sluizen een extra impuls kreeg. Er kwam zelfs een schippersinternaat.

Langs de kanalen werden huizen gebouwd en de middenstand bloeide en groeide. Het dorp had een groot sociaal leven en vele verenigingen hielden decennia lang stand.

Vrijwilligers van de gidsengroep in Vreeswijk blijven zich inzetten om de rijke geschiedenis van ons mooie dorp door te geven aan jongere generaties. Op veel plekjes is het niet zo moeilijk om je voor te stellen hoe het vroeger was, veel van het mooie is gelukkig gespaard gebleven. De gevelversieringen verwijzen naar het verhaal achter het pand. Je zult nooit meer over de drempel van dat pand stappen zonder aan het verhaal van de gids terug te denken. De betekenis van het dorp wordt anders als je gidst; de geschiedenis van Vreeswijk komt tot leven, verhalen blijven komen en de kennis blijft groeien. Dat is waar je het voor doet!

Ga je met de gidsengroep op pad dan leer je Vreeswijk pas écht kennen! Denk aan ons bij bijvoorbeeld het organiseren van een familie- of bedrijfsuitje. Deel de mooie verhalen en interessante weetjes met je familie of collega’s. Is de groep groter dan 15 personen dan zorgen we voor meer gidsen. Kosten van een rondleiding bedragen € 2,50 p.p.

EEN RONDLEIDING BOEKEN, OF HEEFT U SPECIFIEKE VRAGEN?

Stuur een e-mail naar gidsengroepvreeswijk@gmail.com of neem contact op met Jan Monster op tel.nr. 030 6018434.

Waarom onze gidsen met verve vertellen over de geschiedenis? Lees meer>>

Design & ontwikkeling door Get Interactive