Een magische beleving

Met de komst van zandtekenaar Rik Schreuder naar Kaarslicht in Vreeswijk is voor de organisatie een grote wens uitgekomen. Immers, zandtekenaar Rik aan het werk zien, die enkel met hulp van zand en zijn handen een prachtig kerstverhaal uitbeeldt, is als een magische beleving.

Drijvende kracht achter het zand-tekenen in Nederland is Henrike van Engelenburg. Als oprichtster van de zandtekenacademie heeft zij ook Rik Schreuder opgeleid. Henrike bedenkt het verhaal dat in Vreeswijk uitgebeeld gaat worden. Ze legt uit: “In het verhaal zullen in ieder geval kaarsjes en een hondje voorkomen. Meer vertel ik niet, want voor het publiek moet het verhaal een grote verrassing blijven. 

Via een groot scherm kan iedereen het zandtekenen goed zien

We bereiden het verhaal minutieus voor, het is immers niet zo dat je een foutje eventjes kan weggummen zoals bij tekenen met potloden. Zandtekenen moet echt in één keer goed gaan.”

De uitvoering duurt 15 minuten en wordt meerdere keren opgevoerd. Via een groot scherm kan iedereen het zandtekenen goed zien. “Kinderen zie je helemaal in het verhaal op gaan”, vertelt Henrike enthousiast. “Doordat we het verhaal uitdrukken in beelden in plaats van woorden, zie je hoe hun hersenen geprikkeld worden. Maar ook volwassenen, die altijd zoeken naar de logica van een verhaal, zie je al snel meegaan in het verhaal. Uiteindelijk hopen we met ons kerstverhaal bij het publiek de gedachte op te roepen aan vrede, familie en verwondering.”

Benieuwd naar zandtekenen? Neem alvast een kijkje op www.dezandtekenaar.nl.