Plezier op het water

Bouw je eigen boot en vaar mee! Zaterdag 2 september vanaf 11.00 uur. Iedereen, zowel jong en oud, kan met zijn eigen gemaakte Pieremachochel (een boot, vlot of iets anders wat drijft en leuk versierd is) meedoen. Tijdens de Authentieke Dag vormen de Vaartse Rijn en de Oude Sluis het decor voor een ludiek evenement: de Pieremachocheltocht in Vreeswijk. En je maakt ook nog kans op een mooie prijs!

Inschrijven

Inschrijven kan tot maandag 21 augustus 2023 via het inschrijfformulier op de website of via het papieren inschrijfformulier die je vanaf half juni kunt halen bij Broodje Vreeswijk, Slagerij Gelderblom Koekman of Restaria Het Anker. Na registratie van de deelname ontvang je een bevestiging per mail met deelnemersnummer. De inschrijving kan bij teveel aanmeldingen eerder sluiten.

Prijzen

Iedere deelnemer ontvangt een medaille en een consumptiebon voor een ijsje bij Restaria Het Anker.

Per categorie is er een beker te winnen en een beker voor de originaliteit.

Verdere prijzen:

  • LEGO City Poolonderzoeksschip
  • Vrijkaarten Merwestein
  • Vrijkaarten Jumpsquare
  • Cadeaubon Ponthoeve Vianen
  • Vaartocht Museumwerf Vreeswijk

 

Wat is een Pieremachochel

Een Pieremachochel is een zelfgemaakte boot, vlot of iets anders, als het maar blijft drijven, leuk versierd en/of verlicht is. Een vrolijke ‘wedstrijd’ waarin iedereen zich kan uitleven, jong en oud. Hoe origineler en creatiever, hoe beter.

Meedoen aan HET waterspektakel van het jaar voor jong en oud!

Wat
Meedoen aan de Pieremachocheltocht in Vreeswijk. Hèt water-spektakel van het jaar voor jong en oud! En dit jaar extra feestelijk; we varen immers in de 650-jarige Oude Sluis!

Wanneer
Zaterdag 2 september 2023 van 11.00 – 13.30 uur.

Wat is een Pieremachochel
Een Pieremachochel is een zelfgemaakte boot, vlot of iets anders, als het maar blijft drijven, leuk versierd en/of verlicht is. Je mag bijvoorbeeld ook je rubberbootje versieren of iets anders origineels verzinnen.

Wie kunnen er meedoen
Iedereen kan meedoen. Aan deelname is géén leeftijdsgrens verbonden. Deelname is gratis en voor eigen risico.

Waarmee moet ik bouwen
Materialen die ervoor zorgen dat de Pieremachochel blijft drijven. Vanaf 23 augustus zijn drijvers (jerrycans) beperkt verkrijgbaar bij Museumwerf Vreeswijk, Wierselaan 113. (op=op) Ook gereedschap, spijkers, schroeven, lijm en touw zijn beperkt aanwezig. Zorg dat je zelf materialen meeneemt.

Waar en wanneer kan ik bouwen

Op Museumwerf Vreeswijk, Wierselaan 113 kan je jouw creatie bouwen. Dit kan op woensdag 23 augustus van 14.00 tot 17.00 uur, zaterdag 26 augustus van 10.00 tot 14.00 uur en vrijdag 1 september van 14.00 tot 17.00 uur. De zomervakantie is een mooie gelegenheid om thuis alvast te gaan bouwen.

Hoe hoog mag de Pieremachochel zijn
Tijdens de tocht ga je onder het Kippebruggetje door. Vanaf het water is de hoogte tot de onderkant brug maximaal 200 cm. Zorg dat je er onderdoor kan.

Wanneer je Pieremachochel brengen
Zaterdag 2 september tussen 09.00-10.00 uur kun je je Pieremachochel brengen naar Museumwerf Vreeswijk, Wierselaan 113. Aanwijzingen van de organisatie volgen.

Plaats van vertrek
Deelnemers kunnen alléén vanaf de Museumwerf vertrekken wanneer zij een deelnemersnummer bij de coördinator hebben gehaald. Zonder nummer geen deelname. Om 11.00 uur worden de Pieremachochels feestelijk te water gelaten bij de Museumwerf. Vertrek is op aanwijzing van de organisatie. Alleen deelnemers aanwezig op de Museumwerf. Publiek kan kijken vanaf de Prins Hendriklaan.

Zijn er prijzen te winnen
Er zijn mooie prijzen te winnen. De jury kijkt naar originaliteit, creativiteit, hoe de Pieremachochel drijft, voortbeweegt en de rol van de bemanning. Het plezier op het water staat centraal!

Inschrijven
Inschrijven kan digitaal via www.invreeswijk.nl/inschrijfformulier-pieremachocheltocht-2023 of via de achterkant van dit formulier. Lever het ingevulde formulier uiterlijk vóór 21 augustus in bij Broodje Vreeswijk, Slagerij Gelderblom Koekman of Restaria Het Anker.

Ondertekenen
Als je jonger dan 16 jaar bent, moeten je ouder(s)/verzorger(s) het inschrijfformulier ondertekenen.

Veiligheid op het water
Zwemdiploma A en B is verplicht. Het dragen van een zwemvest tijdens de tocht is niet verplicht. Wil je een zwemvest dragen, dan moet je deze zelf regelen. Zwemvesten zijn beperkt beschikbaar bij de organisatie. Op het water moeten de aanwijzingen en regels van de organisatie en reddingsbrigade worden gevolgd! Geen alcoholgebruik tijdens de tocht.

Opruimen na afloop
Als de tocht voorbij is, worden de Pieremachochels naar de Museumwerf gesleept. Vanaf 14.00 uur kan je je Pieremachochel mee naar huis nemen. Als je je Pieremachochel niet meeneemt, moet je deze wel uit elkaar halen en in de daarvoor bestemde container gooien. Er kan geen aanspraak meer worden gemaakt op het bouwsel of de materialen ervan. Laat a.u.b. geen rommel achter.

De Museumwerf is gastheer

De Museumwerf is gastheer voor de deelnemers aan de Pieremachocheltocht. De knutselaars zijn voorafgaand hieraan eerder welkom om aan hun varende bouwsels te werken (zie bovengenoemde data). De Pieremachocheltocht start om 11.00 uur vanaf de Museumwerf met een spetterende tewaterlating. Daarna neemt het Romeinse schip Fiducia de bootjes op sleeptouw richting hartje Vreeswijk. Eenmaal door de Oranjebrug zullen de pieremachochels op eigen kracht naar de eerste kolk van de Oude Sluis varen. Juryleden, een fotograaf en een omroeper gaan mee en varen kriskras door de Pieremachocheltocht.

Bootjesdag bij de Museumwerf

Bootjesdag gaat verder tussen 14.00 en 16.00 uur. Kinderen die te jong zijn voor de pieremachochels kunnen met hun (groot)ouders terecht bij Museumwerf Vreeswijk. Daar kunnen 3 tot 6-jarigen voor een vaartochtje veilig en zelfstandig het water op in de grappige handraderbootjes. Meer informatie over Bootjesdag bij de Museumwerf klik dan hier.

Sfeerimpressie

Sponsoren