Dorpsstraat

Langs de kaden van de Dorpsstraat lagen in vervlogen jaren vele binnenvaartschepen voor de sluis te wachten. Winkeliers, cafés en toeleveranciers voor schippers deden hierdoor goede zaken.

Direct na de Oranjebrug is de loswal, oorspronkelijk aangelegd voor het lossen van zand, grind en andere goederen.
Momenteel is langs de Dorpsstraat de passantenhaven voor historische schepen.

We vervolgen onze wandeling door de met platanen beplante Dorpsstaat. Op nummer 2 een in 1887 gebouwde markante villa. Het pand is in gebruik geweest als ambtswoning van de burgemeester. Deze villa “Schoonzicht”, tegenwoordig de Tolgaarder, lag ooit buiten het dorp, want voorbij een tol. De pastoor bedong bij het geven van toestemming tot het dempen van een gemeenschappelijke sloot dat in de noordelijke muur geen raam, venster of opening mocht komen. Vandaar de merkwaardige trap naar een blinde muur.(de trap bevindt zich aan de zuidzijde en is gebouwd in opdracht van de toenmalige burgemeester die het huis bewoonde. De bovenmeester betrok de bovenwoning, die met de trap kon worden bereikt. Een latere bewoner heeft de deur dicht laten metselen)

Aan het begin van de vorige eeuw waren in de Dorpsstraat vele winkels gevestigd. Er was een schoenmaker, sigarenmaker, bakker, fietsenzaak, kruidenierswinkel, smidse, textielzaak en een kroegje: de leste stuiver.

Aan de overkant van de Vaartse Rijn ligt de helling. Deze naam herinnert aan de scheepswerf die er vroeger gevestigd was. De werf van Buitenweg.