Koninginnensluis

De Koninginnensluis is in 1892, in aanwezigheid van de Koninginnen Emma en Wilhelmina, officieel geopend. Het Merwedekanaal, was decennia lang de belangrijkste vaarroute door Nederland naar de Lek.

De Koninginnensluis is aangelegd omdat de Vaartse Rijn en de Oude Sluis veel te klein werden voor het scheepvaartverkeer. Het Merwedekanaal werd gegraven en ten westen van Vreeswijk werd een nieuwe sluis aangelegd. Vooral het aanleggen van nieuwe dijken langs de voorhaven heeft veel hoofdbrekens en zweetdruppels gekost. Men was natuurlijk als de dood voor dijkdoorbraken.

Vanaf de Emma Brug (Hoge Brug voor Vreeswijkers) een mooi uitzicht op de verschillende sluishoofden en op de Wilhelminabrug (Lage Brug voor Vreeswijkers).

Let op de “puntdeuren” (drie met de punt naar de Lek en een vierde stel deuren (de eb-deuren) met de punt naar het kanaal.

Langs de sluizen nog de gaaf gebleven  sluiswachters-woningen.

 

De bouw van deze sluis heeft een grote impact gehad op het oude dorp. Het dorp Vreeswijk werd een eiland en er ontstond veel nieuwe bedrijvigheid langs de Handelskade.

En we weten inmiddels dat al heel snel de nog veel grotere Beatrixsluizen werden aangelegd.