’t Laantje

’t Laantje, gelegen aan de Lek, is sinds jaar en dag de ontmoetingsplek voor veel oud-schippers. Verderop staat de balkenloods en vaart voet- en fietsveerpontje de Vrevia.

Vanaf het wandelpad langs ’t Laantje is het genieten van een prachtig uitzicht over de Lek en Vianen.

Op deze plek heeft een Rijkspeilschaal gestaan; in de volksmond  “de Peperbus”. Dit bouwwerk dateerde van 1874 en is in de jaren vijftig gesloopt. Naast deze Peilschaal was ook een steiger.

In het witte gebouwtje rechts lagen ooit de schotbalken. Deze werden bij hoog water in sleuven voor de sluis gelaten om zo de sluis een extra bescherming te geven.

Het is zeer de moeite waard om eerst nog een omweggetje te maken naar het uitzichtpunt / de kazemat; van daaruit is het scheepvaartverkeer van en naar de nieuwe Beatrixsluis goed te volgen.

Vanaf het buitenhoofd aan het eind van ’t Laantje heeft u goed zicht op de Oude Sluis en de bebouwing daaromheen.

Bekijkt u ook even de peilschaal en de gedenkstenen aan beide kanten van de vroegere sluisingang.

Waar nu het fietspontje tussen Vreeswijk en Vianen pendelt heeft tot de helft van de 19e eeuw het pinnemakersveer gevaren en daarna heeft er tot de bouw van de Viaanse brug een schipbrug gelegen. Nadat de Viaanse brug tegen het einde van de oorlog door de geallieerden was gebombardeerd heeft de schipbrug opnieuw enkele jaren dienst gedaan.