Kaarslicht in Vreeswijk

Op woensdag 13 december 2023 tussen 18:00 uur en 22:00 uur is sfeervol Vreeswijk omgetoverd tot een sprookje. De straatverlichting wordt gedoofd en meer dan 10.000 lichtjes twinkelen u tegemoet. In de straten vindt u koren, zijn er diverse activiteiten en koopt u lekkernijen. In het water ziet u lampjes en fonteinen schitteren, de schepen en de sluizen zijn ook versierd met honderden lichtjes. Op de Handelskade vindt u de sfeervolle kerstmarkt vanaf 16:00 uur.

Brochure Kaarslicht in Vreeswijk

Plattegrond

Tijdens Kaarslicht in Vreeswijk is het in het sprookjesachtige oude dorp niet altijd makkelijk om de weg te vinden naar al het moois dat te zien is in het kaarsjesgebied. Op de digitale plattegrond kunt u gemakkelijk zien waar wat plaatsvindt. Als u de pdf download op uw telefoon of tablet kunt u via de icoontjes de betreffende informatie inzien. Het evenemententerrein is op deze manier mooi in beeld gebracht. 

Plattegrond kaarslicht in Vreeswijk 2023

Optredens en activiteiten

Koren, muziekgroepen en andere artiesten verzorgen afwisselende optredens op diverse plekken in het oude dorp. Op het Raadhuisplein staat de kerststal met levende dieren zoals schapen, geiten, cavia’s en een kameel. Ook Jozef en Maria zijn aanwezig. Een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud. 

Icecarving

De icecarvers van IceCarvingTeamNL, Thomas Weijenberg en Niels Brouwers, zullen rond 18.00 uur starten om een groot ijsbeeld gaan maken. Voor het sculptuur brengen ze grote heldere ijsblokken mee die vervolgens met kettingzagen, beitels en andere powertools worden bewerkt tot een schitterend beeld dat past binnen de kerstsferen. Tegen 21.30 uur zullen de laatste details in het beeld worden gezet, het beste moment om snel een foto te komen maken!

Bijzondere afsluiting met Koning Winter

Niemand minder dan Koning Winter sluit deze editie van Kaarslicht in Vreeswijk af. Ongeveer kwart voor negen vaart hij de Oude Sluis binnen. Dat doet hij op een schip samen met het popkoor ‘Whatever’. Zorg dat je dit spektakel niet mist en kom kijken. Luister naar de muziek maar kom ook luisteren naar wat Koning Winter te vertellen heeft. Welke boodschap heeft hij voor ons?

Tijdens deze bijzondere afsluiting in de Oude Sluis worden wenslantaarntjes voor u te water gelaten. De wenslantaarntjes zijn op de avond zelf te koop.

Icecarvingwedstrijden

IceCarvingTeamNL vertegenwoordigt Nederland wereldwijd tijdens internationale icecarvingwedstrijden. Dit jaar komen Thomas en Niels speciaal naar Vreeswijk om hun kunsten te laten zien. Voor de kinderen: wil je meer weten over het werk van deze ijsbeeld kunstenaars, kijk dan in de kerstvakantie naar ‘Zin in Zappelin’!
www.IceCarvingteam.nl

Vuurspektakel

Jaren geleden leerden Evianne en Gijs vuurspuwen en ze zijn daarna niet meer gestopt met deze spannende bezigheid.

Samen vormen ze het Vuur-Entertainment duo Schroei. In hun vuurshow hebben ze hun fantasie de vrije loop gelaten. Dat levert een mooi schouwspel op. Ze treden graag op tijdens feesten en evenementen. Tijdens Kaarslicht in Vreeswijk is Schroei elk half uur tussen 18.00 uur en 21.00 uur te zien op de Helling met één van hun shows.

Kijk op hun website www.schroei.nl voor meer foto’s.

Kerstwensboom

Bij de Barbarakerk staat een kerstwensboom. U kunt uw speciale kerstwens of kerstgroet opschrijven voor iemand die u dierbaar is of die uw wens kan gebruiken. De kerstwensbal wordt voor u in de boom gehangen. Mocht u al voor 13 december een kerst(wens)bal willen ophalen om daar alvast een boodschap in te schrijven, dan kunt u daarvoor in de voorafgaande weken terecht in onze Afscheidswinkel van PCB.

De kerstwensboom is een initiatief van Kaarslicht in Vreeswijk, PCB Uitvaartzorg en Stichting Restauratiefonds Barbarakerk.

Museumwerf en Museumhaven

Het terrein van de Museumwerf maakt natuurlijk zelf ook deel uit van het feestelijk verlichte gebied waar waxinelichtjes en olielampjes de looppaden en attributen markeren. Een prachtig gezicht vormen de historische schepen in de Museumhaven. Lichtsnoeren accentueren hun fraaie eeuwenoude contouren die zich weerspiegelen in het glanzende water van de nu 650 jaar oude Nieuwe Vaart.

Koud geworden van de vaartocht of wandeling door het sprookjesachtige Vreeswijk? Zoek de warmte bij onze brandende vuurkorven. Of kon naar ons gezellige Theehuys dat ook dit jaar weer een podium vormt voor koren en muzikanten.

Lampionnenoptocht

Loopt uw kind ook mee met de lampionnenoptocht langs de sfeervolle straten? Stipt om 18:00 uur start de optocht. De wandeltocht in kerstsfeer start vanaf de Willem Alexanderschool op de Koninginnelaan. Hier kunt u vanaf 17.30 uur een lampion ophalen als uw kind nog geen zelfgemaakt lampionnetje heeft. 

13 december: lampionnen maken

Dit doet Dorpshuis Fort Vreeswijk in samenwerking met de activiteitengroep Vreeswijk. Tijdens Kaarslicht in Vreeswijk kunnen de kinderen met hun zelfgemaakte lampionnen meelopen in de optocht en worden vergezeld door de Kerstman in een arrenslee.

Kaarsjesvaart, sfeervol vanaf het water

Vreeswijk mag gezien worden! Dat weten de Vreeswijkers als geen ander. In de aanloop naar de winter zet dit oude schippersdorp zichzelf weer in het zonnetje met verlichte kerstbomen én met Kaarslicht-in-Vreeswijk. De Museumwerf draagt hier van harte aan bij met het organiseren van de nieuwe attractie: Kaarsjesvaart-in-Vreeswijk.

Romeinse Schip “Per Mare Ad Laurium”

Speciaal voor Kaarslicht-in-Vreeswijk zet de Museumwerf het Romeinse Schip “Per Mare Ad Laurium” in. In het feestelijk opgetuigde historische schip kunt u nu ook vanaf het water genieten van dit fonkelende evenement. Opstaphalte is de lage loswal aan de Dorpsstraat.

Vaarschema
Maandag 11 december : 1 avondvaart om 19.00 uur.
Dinsdag 12 december : 2 avondvaarten om 19.00 uur en 20.00 uur.
Woensdag 13 december
Kaarslicht in Vreeswijk : 3 vaarten om 18.00 uur, 19.00 uur en 20.00 uur.
Donderdagavond 14 december : voor genodigden
Vrijdag 15 december : 2 avondvaarten om 19.00 uur en 20.00 uur.

Tickets kunt u verkrijgen via www.museumwerf.nl. Vol = Vol!

Heeft u niet gereserveerd en mocht er nog plaats zijn aan boord, pint u dan ter plaatse voor een kaartje.

Kerstmarkt

Tussen 16.00 en 22.00 uur kunt u genieten van de Kerstmarkt op de Handelskade. U vindt er meer dan honderd kramen met een groot aanbod aan winter en kerst gerelateerde artikelen en lekkers. De sfeerverlichting en de muziek doen het kerstgevoel als vanouds aanvoelen.

Volkskerstzang

Op woensdagavond 13 december a.s. wordt om 19:00 uur de traditionele volkskerstzang gehouden in de Barbarakerk. Het programma bestaat uit vertellingen, volks- en koorzang. Iedereen is welkom, groot, klein, jong en  oud! Help mee deze volkskerstzang tot een sfeervolle start te maken van deze Kaarslicht in Vreeswijk bij avond. Laagdrempelig, zangplezier en bekende kerstliederen zijn de sleutelbegrippen.
Samenvattend:
Locatie: Barbarakerk, Koninginnenlaan 3 in Nieuwegein – Vreeswijk. De Volkskerstzang is een initiatief van de Barbarakerk Vreeswijk,  PKN gemeente “De Rank” en Hervormd Vreeswijk.

Met de steun van het gelegenheidskoor hopen we met deze  58e Volkskerstzang op een mooi begin van de kersttijd.

Sfeervol genieten!

Stap in een wereld van duizenden lichtjes en prachtig ingerichte etalages. Bij diverse horeca ondernemers kunt u terecht voor een heerlijk hapje of drankje. Kom genieten van de sfeer van deze bijzondere avond.

Camera mee!

En vergeet vooral niet je camera mee te nemen om de bijzondere momenten vast te leggen. Uw mooiste foto kunt u mailen naar kaarslicht@invreeswijk.nl dan zullen wij deze plaatsen op onze website.

Verkeersmaatregelen

Tijdens Kaarslicht in Vreeswijk op woensdag 13 december is Vreeswijk ‘tussen de bruggen’ en de Handelskade met parallelwegen afgesloten voor alle verkeer.

Openbaar vervoer
Kaarslicht in Vreeswijk is goed te bereiken met de sneltram met bestemming Nieuwegein-Zuid. Vanaf de halte Nieuwegein-Zuid is het ongeveer 10 minuten lopen naar de kerstmarkt en het kaarsjesgebied. Het openbaar vervoer door Oud Vreeswijk rijdt tussen 17.30 en 23.00 uur een aangepaste route. De omleidingsroute, lijn 65 en buurtbus 565,  is de normale route tot het einde van de Jutphasestraatweg en gaat dan rechtsaf de Graaf Florisweg op en vervolgens aan het einde linksaf de ’s-Gravenhoutseweg op. Deze gaat over in de Zandveldseweg en vervolgens rijdt de bus volgens de gebruikelijke route. Richting Bilthoven in omgekeerde volgorde. De wijzigingen staan ook aangegeven in de bushaltes op de route.

Tijdelijke verkeersmaatregelen
Op woensdag 13 december is zowel de Handelskade vanaf de Henri Dunantlaan tot huisnummer 14 als de parallelweg Handelskade nummer 66 tot 94, vanaf 11.00 tot 23.00 uur afgesloten voor alle verkeer vanwege de opbouw van de kerstmarkt. Tevens is hier de wegsleepregeling van toepassing. Het oude dorp is vanaf 16.00 uur afgesloten om Kaarslicht in Vreeswijk mogelijk te maken. De Koninginnenlaan en de overige straten van de wijk Vreeswijk ‘tussen de bruggen’ worden pas om 17.30 uur afgesloten. Bij al deze afsluitingen geldt tevens de wegsleepregeling. De wegsleepregeling wordt actief gehandhaafd en de weggesleepte auto’s gaan naar Kooijman Takel & Berging, Stuartweg 5 in Vianen.

Bewonersbrief

De bewonersbrief met detailinformatie wordt begin november verspreid. Deze kunt u vanaf die datum ook bekijken op www.invreeswijk.nl.

Kaarslicht in Vreeswijk 2024
Woensdag 18 december 2024

Sponsoren